Zoekmachine marketing – I

Boeksignalement: Mark Jansen, Zoekmachine marketing. Scoor hoog in Google en haal meer uit je website, Amsterdam 2008 (Pearson Education Benelux), pp. 158.

Zo nu en dan vraag ik aan SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising) specialisten, welke boeken ik over dit werkgebied écht moet lezen. Het standaard antwoord dat ik meestal krijg, is dat er geen actuele én goede boeken op dit vakgebied zijn. “Zoek op internet naar relevante artikelen”, krijg ik in negen van de tien gevallen als antwoord. “Ons werkterrein verandert te snel, als een boek verschenen is, dan is het al weer verouderd”. Ik geloof het graag, maar dit plaatst de online marketeer wel voor een fors probleem. Gelukkig ben ik op zo’n moment eigenwijs. De laatste maanden heb ik toch het advies van de specialisten in de wind geslagen en een vijftal boeken over het onderwerp gelezen. Ja, de specialisten hebben gelijk, maar…..Inderdaad er staat in boeken veel informatie die achterhaald is. Nieuwe ontwikkelingen die nog niet vermeld worden. Het grootste deel van de informatie is echter nog steeds nuttig, relevant en actueel. Dit geldt ook voor het boek van Mark Jansen. Het boekje is al wat ouder  (2008 ): in termen van de wondere wereld van de SEO en SEA  al grijs en bejaard. Ik heb de publicatie nu een aantal keer gelezen en steeds met meer plezier en genoegen.

In de eerste plaats schrijft Jansen goed en formuleert hij helder. De taal nodigt uit om verder te lezen en dat is in deze wereld een groot compliment. Duidelijk is dat de auteur jargon zoveel mogelijk vermijdt. Ja, namen en begrippen zijn de online-wereld nu eenmaal Engelstalig, maar worden toegepast waar nodig en zijn nergens overbodig. Grofweg gezegd behandelt het boek twee onderwerpen uitvoerig: het zoekmachine-vriendelijk maken van jouw website en de daarbij behorende promotie voor die site en – daarnaast – het adverteren via de zoekmachines, in dit geval Google’s adwords.

Het optimaliseren van jouw website is op zichzelf geen hogere wiskunde. Het probleem waarmee de gemiddelde niet-specialist mee worstelt, is dat je alles wel een keer hebt gehoord, maar dat je in de praktijk niet precies weet hoe je dit voor jouw eigen website moet doen. Het bekende verhaal van de bel en de klepel… Bij optimalisatie van een website gaat het om gevoel voor finesse, details, maar ook om nauwkeurigheid,  systematisch werken en – vooral – doorzettingsvermogen.  Het inspirerend van het boekje is dat met schermafbeeldingen (screenshots) alle werkzaamheden stap voor stap te volgen zijn, en dus ook zelf uit te voeren zijn. Nu nog alleen maar de discipline opbrengen om achter de pc te kruipen en aan de slag gaan met jouw eigen website.

Het zoekwoordenonderzoek, het aanbrengen van de juiste gegevens in de meta-tags, wordt door Jansen duidelijk uit de doeken gedaan. De vraag waarom interne links en achorteksten belangrijk zijn voor Google beschrijft hij duidelijk, net als het belang van een sitemap voor de robots van de zoekmachines. Wat ik miste is hoe je dit laatste nu precies zelf moet doen. Hiervoor moet een XML-bestandje in de broncode van je website geplaatst worden.

Hoe doe je dat? Hoe ziet dat bestandje er uit? Dit geldt ook voor het installeren van het bestandje waarmee je Google Analytics vertelt dat het jouw website moet volgen en indexeren. Ik heb dit nu al een tiental keren gedaan, maar iedere keer moet ik daarover toch weer nadenken. Een lijstje hoe stapsgewijze dit bestandje in de  broncode van je website te plaatsen was mooi geweest. Hiervoor wordt in de tekst nu alleen naar de Webmaster Tools van Google verwezen: en daar vind ik nu juist de beschrijvingen moeilijk te volgen. Hier was een uitleg met schermafbeeldingen door Jansen op zijn plaats geweest voor deze twee onderwerpen. Vaak meldt de literatuur over SEO op dit punt dat je hiervoor contact op moet nemen met jouw websitebouwer. Wat als je dat zelf bent? Als ZZP’er kun je je niet alles veroorloven.

Het boek van Mark Jansen is wat mij betreft een grote aanrader. Je weet  wat je moet doen en het devies is dan ook: nu gewoonweg daadwerkelijk aan de slag gaan… met optimaliseren en ad-words.

Michiel Kersten, maart 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published.