Tweet je zelf naar een nieuw perspectief

Boeksignalement: Fiona Stoop, #Twitter werkt! Slim banen en klanten vinden via Twitter (Houten, 2011).

Van sommige boeken word je vrolijk. Dit is er een van. Goed en inspirerend geschreven, zonder omhaal van woorden. Kernachtig. Enthousiasmerend ook: de auteur is verzot op het medium en weet dat gevoel feilloos over te brengen. In een paar uurtjes lees je het uit. Het is bedoeld om er mee naast je computer te zitten en je over te geven aan dit nieuwe tijdverdrijf. Dat blijkt ook nog eens heel zinvol. Het opent een scala aan nieuwe mogelijkheden. Het boekje is vooral geschreven om een nieuwe baan te vinden, maar de adviezen kun je net zo goed gebruiken voor de branding van jouw bedrijf.Ik heb al tijden een Twitter-account, maar doe er niet veel mee. Eigenlijk wist ik niet waar te beginnen. Het nut ontging mij ook. Ik heb al Facebook, Flickr, Pinterest, LinkedIn en wat al niet meer. Waar haal ik de tijd vandaan? Mijn blogs kosten al zeeën van tijd. Mijn telefoon is bovendien te traag voor twitter: maar dat apparaat heb je ook helemaal niet nodig. Geen excuses dus meer: ik ben om. Gewoon de computer aanzetten…

Het is een handzaam gidsje dat je snel wegwijs maakt in de wondere twitterwereld. Duidelijk en stap voor stap. Fiona Stoop (@werkcoach) laat in de inleidende hoofdstukken een paar waarschuwende woorden vallen. Ja, je zult rare figuren tegenkomen, die je uit je tent proberen te lokken (‘trollen’, heten die blijkbaar). Blijf rustig, blijf netjes, schrijf niets waar je later spijt van hebt, hoe vluchtig dit medium ook is. Voor de hand liggend zo’n advies, maar juist daarom waardevol: na een tijdje worden wij immers allemaal slaapwandelaars. Je weet maar nooit wie wanneer jouw tweets leest.

Even voor de hand liggend als zinvol is ook het advies verschillende accounts aan te maken als je voor verschillende doelen en groepen twittert. Scheid de serieuze zaken, van de gezellige onzin. Maar: wees niet al te rigoureus –  dit is het aardige Stoops adviezen – want als je alleen maar serieus bent, dan wordt het ook allemaal wel erg onpersoonlijk. Een persoonlijke noot hoort er bij. Ook bij serieuze zaken. Reageren op persoonlijke zaken is voor je volgers soms ook gemakkelijker, zeker binnen de 140 tekens  van Twitter.

De handleiding om een account op te zetten is helder en degelijk. Net als het hoofdstuk waarin wordt uitgelegd welke soort tweets er bestaan (p. 64): je mening geven, mention, reply, retweeten, een DM (Direct Message) sturen. Voor je ‘personal branding”: schoenmaker blijf bij je leest: wees als je op zoek bent naar werk authentiek, eerlijk en oprecht. Dat geldt natuurlijk ook voor de marketing van jouw merk of jouw bedrijf: wees transparant.

Hoe vind je werk via Twitter? Dat gaat natuurlijk over het scheppen van de voorwaarden. Dit doe je in vijf stappen: een profiel hebben, gericht twitteren, zoeken, interactie en als hoogst bereikbare trede: optimale betrokkenheid. Je kunt het ook simpelweg zo zeggen: je krijgt een zendtijd, gebruik die dan ook om te vertellen wat je kan en wil. Zoals in alle sociale media gaat het bij twitter ook om wederkerigheid: help, ondersteun, geef adviezen (op voorwaarde dat je ergens iets van af weet). Uiteindelijk krijg je een zwarte band en ben je op het hoogste niveau beland: betrokkenheid. Jij bent de specialist, kenner, master geworden die iedereen serieus neemt; de gewaardeerde ‘influencer’.

Ten slotte geeft Stoop nog adviezen als je het onverhoopt toch niet zo vlot wil lopen (tips en trucs) en lijsten met nuttige ‘tweeps’. Tweeps? Dat zijn de gebruikers. Vandaar dat een een conversatie tussen ‘tweeps’ een ‘tweepup’ heet. Wonderlijk dat Stoop het woord ‘tweep’ – dat zij zelf vaak gebruikt – niet in de verklarende woordenlijst opneemt. Mooie suggestie voor een volgende druk. Een uitstekende gids als je nog niets of bijna niets gedaan hebt met dit medium. De mogelijkheden zijn eindeloos…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *